Onze principes over onderwijs
We kunnen het niet onder stoelen of banken steken: het onderwijs heeft de voorbije twintig jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. We kunnen ons terecht de vraag stellen of we in een tijdperk van verandering of een verandering van tijdperk leven. Nieuwe tijden bieden uiteraard nieuwe kansen. Naast het bereiken van de leerdoelen is de manier waarop we als school, samen met de kinderen, deze leerdoelen bereiken minstens zo belangrijk geworden. De weg naar en het doel zelf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Daarom vinden we het als school – met het oog op het doel – belangrijk om te vertrekken vanuit een waardenkader gebaseerd op drie kernwaarden: people, profit en planet.
-
3P’s
People * we zorgen voor elkaar, dragen menselijkheid en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel, zijn mild voor onszelf en anderen en nemen de tijd en energie om met elkaar in dialoog te gaan wanneer elkaars goede bedoelingen niet direct overeenstemmen
Profit * we houden van leergierigheid, ambitie, het geloof in vooruitgang en sociale mobiliteit
Planet * we werken aan een propere, zuinige en groene school
-
Wij streven ernaar om van onze leerlingen onderzoekende en veerkrachtige mensen te maken. Dit was het resultaat van ons laatste visietraject. De komende schooljaren zal ons aanbod en de impact van de leerkrachten hierop uitgebouwd worden.
-
De leerlingenbegeleiding binnen onze school is een gezamenlijk verhaal waarin de drie kernwaarden van de school: people, profit en planet samenkomen. Onze benadering is gebaseerd op het idee dat het verwerven en het delen van kennis essentieel zijn om elkaar te versterken en de lerende centraal te stellen. Hieronder beschrijven we hoe de drie kernwaarden geïntegreerd zijn in de verschillende aspecten van onze leerlingenbegeleiding:
Leerlingen worden aangemoedigd om succes te ervaren en te delen met elkaar, waarbij een cultuur van wederzijdse ondersteuning wordt bevorderd. We streven naar het ontwikkelen van jonge wereldburgers, waarbij respect voor diversiteit als een kracht en rijkdom wordt ingezet en het kritisch omgaan met (voor)oordelen centraal staan. Leerlingen, leerkrachten en directie tonen mildheid voor zichzelf en anderen, nemen de tijd voor open dialogen en bouwen bruggen voor een sterke schoolgemeenschap en erkennen de ouders als gelijke partners in de ontwikkeling van de leerling.
Onze brede onderwijsaanpak omvat het stimuleren van leergierigheid, ambitie, veerkracht en geloof in vooruitgang. Leerlingen worden aangemoedigd om creatief en vernieuwend te denken, hun eigen talenten te ontdekken en te groeien in kennis, vaardigheden en attitudes. Leerkrachten dragen levenslang leren uit, hanteren in de klaspraktijk de principes van de brede onderwijsaanpak, maken van problemen mogelijkheden en reflecteren over hun eigen impact op de motivatie en veerkracht bij het leren van de leerlingen. Hierdoor streven we naar sociale mobiliteit en groei voor zoveel mogelijk leerlingen.
We werken actief aan een propere, zuinige en groene school. De leerlingen worden gestimuleerd om bewust te zijn van hun ecologische impact en uit te groeien tot verantwoordelijke wereldburgers. De directie zet preventief in op een duurzaam school- en leerklimaat en implementeert participatieve praktijken in het schoolbeleid.
De rolverdeling binnen de leerlingenbegeleiding weerspiegelt deze kernwaarden:
Leerkrachten zorgen voor duidelijke afspraken, structuur en discipline, en creëren een basis voor vertrouwen en veerkracht. Ze leven zich in de leefwereld van de lerende in, tonen oprechte interesse en erkennen de ouders als gelijke partners.
De zorgcoördinator en zorgondersteuners ondersteunen de leerkrachten, leerlingen en ouders, maken groeikansen bespreekbaar en bewaken het dynamische zorgcontinuüm. Ze brengen, indien nodig met externe expertise mensen samen, bieden een luisterend oor en streven naar zorg op maat.
De directie zet preventief in op een veilig school- en leerklimaat, waarbij ze een gedragen en schooleigen plan opstelt. Ze bouwt een netwerk uit met deskundige partners, waarbij gedeelde verantwoordelijkheid en duurzame onderwijsleerpraktijken centraal staan. De school blijft zich verdiepen in nieuwe ontwikkelingen om de kwaliteit van de leerlingenbegeleiding te waarborgen.
Deze integrale benadering, gebaseerd op onze drie kernwaarden vormt de basis van onze visie op leerlingenbegeleiding en draagt bij aan een positieve ontwikkeling van elke lerende in onze school.
-
Wij hanteren werkvormen waar de leerkrachten zich thuis in voelen, een houvast hebben en structuur kunnen bieden. Wij hebben daardoor noch een conservatieve noch een innovatieve aanpak omdat we vertrekken vanuit de expertise van de leerkracht. Onze ervaring is: als de leerkracht de touwtjes in handen houdt via gerichte instructie en bepaalt wat er in de klas gebeurt, wordt de kloof tussen leerlingen kleiner zonder dat de prestaties van de sterkste leerlingen achteruitgaan.
We werken bovendien regelmatig klasoverschrijdend waarbij kinderen van verschillende klassen samen activiteiten doen. Ook zo leren ze van en met elkaar.
We leren ook buiten de school of met behulp van externen. Uitstappen zoals een bezoek aan musea, parken en bossen, de boerderij, naar toneel, naar de bibliotheek, zwemmen, deelname aan sportevenementen, … dragen bij tot de brede ontwikkeling van onze kinderen.
In het eerste leerjaar organiseren we boerderijklassen, in het derde leerjaar gaan we op zeeklassen en in het vijfde leerjaar trekken we er avontuurlijk op uit naar de Ardennen.
-
Goed onderwijs vertraagt de tijd en geeft ruimte. Het is een onderwijsproject van proberen, reflecteren over het proces en het resultaat van dat proberen, behouden van wat goed gaat en alternatieven bedenken voor wat minder goed gaat, opnieuw proberen en opnieuw evalueren. Er is dus geen chip of app die ons onderwijsproject zo tevoorschijn tovert.
-
De leerinhouden worden verwerkt op verschillende manieren door een variatie in didactische werkvormen en aangeboden materialen. De bedoeling is dat door ons aanbod en onze gerichte interventies de kinderen tot leren komen met een sterk resultaat als gevolg.
De resultaten meten wij op regelmatige basis:
– in het lager onderwijs door methode-gebonden toetsen voor Nederlands, wereldoriëntatie, Frans en wiskunde, door eigen toetsen gemaakt door de leerkracht en genormeerde toetsen zoals AVI (lezen), OVSG (voor alle vakken in het 6de leerjaar) en sinds kort de centraal georganiseerde Vlaamse toetsen in het 4de leerjaar.
– bij de kleuters gebruiken we de genormeerde toetsen KOALA, KOBI TV en Toeters waarbij basiskennis en vaardigheden worden getoetst.
-
De resultaten worden in kaart gebracht en op basis hiervan onderneemt de school specifieke acties waar nodig.
Zowel op schoolniveau als op individueel niveau is er aandacht voor zorg in het leren. Op school hebben we hiervoor een voltijdse zorgcoördinator en ondersteuners in de klaspraktijk.
We kunnen het niet onder stoelen of banken steken dat het voor de ouders belangrijk is om regelmatig, en ook thuis met uw kind, de Nederlandse taal te hanteren. Wie de taal nog niet beheerst, raden wij aan hiervoor de nodige inzet te leveren. Wij weten uit ervaring dat de beheersing van de Nederlandse taal, zowel voor de ouders als de kinderen, op lange termijn een belangrijke succesfactor is in het Nederlandstalig (secundair) onderwijs in Brussel.
-
De ouders mogen verwachten te worden ingelicht over het aanbod van de school, het welbevinden, de vorderingen en de leerresultaten van hun kinderen. Dit impliceert ook dat ze gevraagd worden mee te werken aan het onderwijsleerproces van hun kind door relevante informatie tijdig te signaleren en de kinderen thuis voldoende te begeleiden. De ouders zijn immers de eerste opvoeders van hun kind. Wederzijdse inzet en samenwerking vergroot de kansen voor de kinderen. Op deze manier verwachten we van de ouders ook een regelmatige aanwezigheid tijdens de oudercontacten.
De communicatie op school verloopt via een digitaal platform Smartschool. Het gebruik van smartschool beperkt foutieve informatie, verloren informatie en daarenboven reduceert dit ook de papierberg in aanzienlijke mate.
-
We verwachten dat de ouders bewust voor onze school en ons pedagogisch project kiezen.
De ouders moeten hun vertrouwen kunnen geven ten aanzien van de school die de kinderen zal begeleiden voor hun toekomstig onderwijstraject.
Denk eraan dat de school van uw keuze een plek moet zijn waar jouw kind (zo vaak en zo veel mogelijk) met plezier zal verblijven, waar het vrienden zal maken, waar het competenties kan ontwikkelen en ambitie en leergierigheid in het leren kan tonen. U heeft deze keuze in de hand.
